Při nákupu nad 1200 Kč doprava zdarma.

Toto dilema řeší každý, kdo se rozhodne yerbu vyzkoušet. Na výběr jsou stovky produktů a názory na ně nejsou jednotné. Jak se zorientovat v množství informací? Připravili jsme pro vás přehled, který vám pomůže rozhodnout se, která yerba nejlépe vyhovuje vašemu vkusu.

Každý vnímá chuť jinak

Vycházejme z toho, že ne vždy se vyplatí poslouchat názory jiných lidí, protože pro jednoho člověka může být něco velmi hořké a druhý tuto hořkost ani nepocítí. Nejdůležitější je v tomto případě sebeanalýza, tedy zamyšlení se nad tím, které chuťové profily jsou vám příjemné a které těžko přijímáte. Kromě toho hraje v chuťových vjemech roli také správná příprava nápoje, teplota vody a velikost kalabasy. Vyzkoušejte různé možnosti - nižší teplotu vody, menší nádobu atd.

Níže najdete srovnání s běžně známými příchutěmi, jako je slazený nebo hořký čaj,  vlašský ořech apod. 

Není yerba jako yerba, jaké jsou tedy rozdíly? 

Dvě základní dělení Yerba Maté:

  • ochucená a klasická yerba
  • podle země původu

Toto dělení nám umožňuje zúžit výběr maté tak, aby odpovídalo vašemu chuťovému profilu. A pak v rámci dané skupiny příchutí vybereme ty, které doporučujeme zejména pro začátečníky.

Ochucené Yerba Maté

Stále se jedná hlavně o sušenou paraguayskou cesmínu, ale obohacenou o pečlivě vybrané přísady: bylinky, sušené květy, ovoce, a

romata a přírodní koření. Tyto přísady mají kromě svých individuálních účinků za úkol zpest

řit a zjemnit chuť čistého Yerba Maté. Pokud patříte k lidem, kteří si pravidelně sladí čaj nebo kávu, pijí hodně sladkých džusů a nápojů a nesnášejí hořký čaj - ochucená yerba je pro vás tou správnou volbou.

Ochucené Yerba Maté lze rozdělit na:

  • bylinné
  • ovocné
  • ovocně-bylinné
  • kořeněné
  • květové / jiné

POZNÁMKA: V každé ochucené yerbě je kromě přísad samozřejmě více či méně cítit yerba, která je z

ákladní složkou směsi. Zvolte si proto zemi původu směsi (Argentina, Paraguay, Brazílie nebo Uruguay) s rozmyslem, protože charakteristický chuťový profil konkrétního druhu yerby ovlivňuje výslednou chuť směsi. Citrusové maté z Argentiny bude úplně jiné než citrusové maté z Paraguaye!

Klasické Yerba maté

Sušená Yerba Maté bez přísad, 100% cesmína paraguayská. Chuť čisté yerby je obvykle spojována s hořkostí nebo kouřovou příchutí, ale najdou se i výjimky, takže se nenechte odradit! Každá země má jiný chuťový profil: od jemné, svěží chuti Brazílie přes hořkou a kyselou Argentinu až po kouřovou Paraguay. Pokud máte rádi černý nebo zelený čaj bez cukru, nejste příliš zvyklí na sladké nápoje a máte rádi hořké chutě, určitě si přijdete na své.

Nyní porovnejte své chuťové preference s charakteristickými profily Yerba Maté v daných zemích:

Argentina

Yerba Maté z Argentiny je pro začátek obzvláště vhodný druh yerby. Vyznačuje se specifickou hořkostí, která připomíná čerstvé vlašské ořechy nebo pražené arašídy. Chuť a vůně není intenzivně kouřová. Může být mírně kyselá.

Směs je obvykle středně až hrubě nasekaná, s malým množstvím prachu. Z tohoto druhu směsi lze snadno připravit nálev.

VŘELE DOPORUČUJEME

Argentinské Yerba Maté ochucené:

      Argentinské Yerba Maté klasické: 

      Paraguay

      Paraguayská yerba je obecně více kouřová, obvykle bez výrazné hořkosti. Chuť je senná a kyselejší. Chuť tak může být obzvlášť intenzivní. Směs je jemně nasekaná a prašná.

      VŘELE DOPORUČUJEME 

      Paraguayské Yerba Maté ochucené:

      Paraguayské Yerba Maté klasické:

      Brazílie

      V Brazílii se pije hlavně chimarrão, což je směs rozemletá na jemný "prach". Chimarrão je svěží, jemné a sladké, ale jeho příprava není příliš snadná, takže se nedoporučuje začátečníkům. Vyžaduje také správné specializované příslušenství. 

      Erva Mate Terere

      Zaměřme se tedy na brazilské Yerba Maté ve verzi tereré, což je hrubě řezané a snadno připravitelné sušené maté. Chuť Erva Mate Terere má svěží a travnaté tóny, které jsou někdy spojovány s kopřivou. Obvykle má mírnou chuť a účinek. Pokud chcete začít pít yerbu a chcete, aby neměla kouřovou či hořkou chuť nebo byla výživná a obsahovala méně kofeinu, bude to pro vás dobrá volba.

      Ochucené verze Erva Mate Terere mají často velmi intenzivní aroma, s méně výraznou příchutí cesmíny.

      VŘELE DOPORUČUJEME 

       Brazilské Yerba Maté ochucené:

      Brazilské Yerba Maté klasické:

      Uruguay 

      Uruguayská yerba je velmi intenzivní, charakteristická, ale překvapivě jemná (ne příliš hořká a ne příliš kyselá) chuť. Jejich příprava vyžaduje trochu více zručnosti, takže začátečníkům doporučujeme vyzkoušet chutě z jiných zemí.

      Velikost nádoby vs. chuť a účinek

      Ještě než si uvaříte svou první yerbu, je důležité věnovat pozornost důležitému faktoru, který ovlivňuje chuťový vjem: velikosti kalabasy.

      V Evropě je tendence pít z co největšího “hrnku”. Důvodem může být touha po větší stimulaci nebo prosté ukojení žízně. Na druhou stranu v zemích, kde se yerba pěstuje v oblasti Rio de la Plata (země ležící u zálivu vzniklého spojením řek Paraná a Uruguay - Argentina a Uruguay), a zejména v Paraguayi, se oceňují menší objemy, které umožňují vychutnat si jemnější chuť maté.

      Pro začátek doporučujeme začít s menším objemem, do 250 ml, protože ten nejenže poskytuje jemnější chuť a nepřehnaný účinek, ale také usnadňuje správnou přípravu nápoje. V případě paraguayské yerby, která má intenzivní chuť i účinek, je důležitá zejména velikost nádoby. V Paraguayi je přitom 250 ml nádoba již považována za velkou a 350 ml je spíše výjimečné. 

      Testujte, ochutnávejte a zkoušejte sami!

      Jak vidíte, nabídka příchutí čaje Yerba Maté je široká. Každý si může najít něco pro sebe, svůj oblíbený typ. Důležité je nenechat se odradit po první ochutnávce, možná vám jen daný typ yerby nesedí. Další druh yerby, který ještě neznáte, vás možná potěší a nadchne! Zkoušejte a ochutnávejte.