Při nákupu nad 1200 Kč doprava zdarma.

Příprava čaje je rozmanitá. Můžete se jím zahřát, ale také osvěžit.

Čaj Yerba Maté se tradičně podává v nádobě, zvané kalabasa a běžně se pije pomocí kovového brčka, zvaného bombilla, které má na svém konci filtr, jenž zabraňuje spolknutí kousků lístků a větviček z rostliny.

Inspirujte se našimi návody a vychutnejte si ten nejlepší Yerba Maté nápoj!

Klasická příprava do kalabasy – s horkou vodou

Pokud vlastníte kalabasu z přírodního materiálu, je potřeba pro získání nejlepší chuti čaje kalabasu před prvním použitím vytvrdit. To provedete tak, že ji naplníte listy Yerba Maté, které zalijete teplou vodou a necháte 24 hodin odpočívat. 

Jedná se o tradiční způsob vytvrzení, při kterém nádoba pojme aroma čaje, čímž vylepšuje chuť každého dalšího nápoje, který v kalabase připravíte. 

Po 24 hodinách už jen stačí nádobu umýt čistou vodou a nechat ji vyschnout, popřípadě v ní hned připravit chutný nápoj. 

Jestliže nemáte kalabasu z přírodního materiálu, ale máte skleněnou nebo kovovou nádobu, tento postup nemusíte dodržovat, jelikož pouze přírodní materiál do sebe dokáže pojmout chuť Yerba Maté.

Jak postupovat? 

  • Nasypte listy čaje do ¾ kalabasy (čím větší množství listů, tím silnější chuť čaje). 
  • Rukou zakryjte otvor kalabasy a zatřeste čajem nahoru a dolů. Tím dostanete prášek ze spodní části výš, což zabrání případnému ucpání bombilly. 
  • Listy zalijte teplou vodou (cca 40 °C), a to pouze do ¼ nádoby. Nechte odstát 2 minuty, dokud se voda do listů nevsákne. Díky tomuto postupu se vyhnete tomu, že horká voda živiny v čaji spálí. 
  • Nyní dolijte kalabasu horkou vodou (60–80 °C) až do její poloviny. 
  • V této fázi kalabasu nakloňte tak, aby se v jedné části udělal volný prostor, do kterého vložíte bombillu, a to až na dno. Při vkládání zakryjte náustek palcem, vyhnete se tak zbytečnému vtáhnutí miniaturních kousků Yerby dovnitř. 
  • Jakmile jednou vložíte bombillu do kalabasy, neměli byste s ní zbytečně hýbat, jinak by se mohla ucpat. 
  • Čaj můžete zalít až 10x a podávat jej můžete s cukrem, zkaramelizovaným na povrchu, s citronovou šťávou nebo mlékem. 

Yerba Maté příprava do kalabasy

Příprava do kalabasy - se studenou vodou (metoda Tereré)

Tereré je v zásadě studená variace tradiční přípravy Yerba Maté. Vychutnat si ji můžete převážně v horkých měsících, jelikož je úžasně osvěžující. 

Jak postupovat?

  • Džbán nebo termosku naplňte vodou a ledem. 
  • Přidejte citronovou šťávu a oblíbené sladidlo. 
  • Následně, do ¾ nádoby, přidejte Yerba Maté. 
  • Nyní vložte do nádoby bombillu, a to až na dno. Náus
    tek zakryjte palcem, abyste do kovového brčka zbytečně nevtáhli malé kousky čaje. 
  • Nápoj můžete dolít až 10x. 
  • Chcete-li čaj pozvednout ještě na vyšší úroveň, můžete si připravit maté russo, jehož příprava se od tereré liší pouze v tom, že vodu nahradíte čerstvě vymačkanou šťávou z citrusových plodů – nejlépe pomerančů. 

Příprava ve French press 

Pro ty, kteří spěchají, nebo tolik nelpí na tradicích, je zde jednodušší a rychlejší příprava, a to pomocí konvice French press. 

Jak postupovat? 

  • Naplňte konvici 3 polévkovými lžícemi Yerba Maté (přidejte více čaje, pokud chcete silnější chuť) a čaj zalijte studenou vodou tak, aby pokryla všechny listy (zabráníte tak spálení živin v čaji). 
  • Následně přidejte horkou vodu (65–80 °C) a nechte 2 minuty stát. Po této době zatlačte na píst konvice a užívejte si skvělé chuti čaje Yerba Maté.

Příprava s čajovými sáčky nebo sítkem

Tento způsob přípravy čaje je nejjednodušší a ocení jej hlavně lidé v kancelářích nebo na cestách

Jak postupovat? 

  • Čajový sáček vložte do oblíbeného hrníčku a polijte jej studenou vodou. Následně zalijte horkou vodou a nechte louhovat podle toho, jak silný chcete čaj mít. 
  • Stejný postup platí také pro sítko, do kterého stačí nasypat 2–3 čajové lžičky listů Yerby. 

Obecná doporučení

Ať už si čaj připravíte jakýmkoliv způsobem, jistě si pochutnáte, budete-li postupovat podle konkrétního návodu. 

Obecně je doporučováno začít s menším množstvím Yerba maté, na šálek vody a postupně množství zvyšovat, v závislosti na síle, kterou od čaje očekáváte.

Pokud čaj zaléváte horkou vodou, nechte jej odstát 4–10 minut, rovněž v závislosti na požadované intenzitě čaje. Použijete-li k zalití studenou vodu, je doporučováno nechat čaj odstát po dobu 10-30 min. 

Zaléváte-li čaj horkou vodou, neměla by její teplota překročit 80 °C. Pokud totiž čaj zalijete vroucí vodou, zničíte všechny živiny, které dělají Yerba Maté takovou vzácností. Navíc by čaj zhořknul.

Jak pečovat o kalabasu a bombillu

Po každém použití doporučujeme kalabasu vyčistit tak, že ji propláchnete čistou vodou a necháte vyschnout otvorem nahoru. Schnutí kalabasy otvorem dolů je častou chybou, díky které schne nádoba déle a může začít plesnivět.

Bombillu stačí rovněž propláchnout čistou vodou a nechat ji volně uschnout, aby pořádně proschla nejen zvenku, ale také zevnitř.